Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Το άγος της χρυσοφιλίας... και μια ιστορία από τα παλιά.

Το άγος της χρυσοφιλίας... και μια ιστορία από τα παλιά. [επεξεργασία]
1615 αναγνώστες
Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου 2008
01:44

...για το πως εξαφανίστηκε οριστικά το φαινόμενο της χρυσοφιλίας και της χρησιμοποιήσεως της λίρας ως μέτρου της αγοραστικής δυνάμεως της δραχμής...


ΧΡΥΣΗ ΛΙΡΑ ( FULL SOVEREIGN ) ΤΟΥ 2000 ( MILLENIUM ) ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ.


γραμμένη στο βιβλίο "Ξενοφών Ζολώτας" Επιλογή κειμένων από το έργο του. Εισαγωγή-Επιμέλεια  Βάσος Π. Μαθιόπουλος


αλλά όπως σε κάθε ιστορία ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή, κι ας αφήσουμε τον ίδιο τον Ξενοφώντα Ζολώτα να μας τη διηγηθεί...


"Την εποχή του πολέμου και της Κατοχής ξεκίνησε ένα άλλο μεγάλο κακό, που ταλαιπώρησε επί δεκαετίες την ελληνική οικονομία: η προσήλωση του κοινού προς τη λίρα, Ο κόσμος όχι μόνο αποθησαύριζε χρυσές λίρες, αλλά συνήθιζε να μετράει τα πάντα σε λίρες.


Την εποχή εκείνη του πληθωρισμού, το φαινόμενο ήταν βέβαια αναπόφευκτο. Συνεχίστηκε όμως κατόπιν η αποθησαύριση χρυσού ως και το 1965. Τότε πήρα την πρωτοβουλία να το αντιμετωπίσω ριζικά.


Όπως παρατηρήσατε, τη χρυσή λίρα τη χρησιμοποιούσε το κοινό στις μεγαλύτερες συναλλαγές, ιδίως στα ακίνητα και σε διάφορα συμβόλαια. Ο κόσμος έκρινε τη σταθερότητα της δραχμής από την τιμή της χρυσής λίρας και οι κυβερνήσεις είχαν συνηθίσει να ελέγχουν την τιμή της στην αγορά για να διατηρούν την αίσθηση νομισματικής σταθερότητας. Είχε φτάσει η τιμή της τότε 300 δρχ.  και αν έδειχνε τάσεις υψώσεως ο κόσμος νόμιζε ότι κινδύνευε η δραχμή και αυτό επιρρέαζε τις τιμές ψυχολογικώς, δημιουργούσε δηλαδή πληθωριστικές πιέσεις, τη στιγμή που η δραχμή ήταν ένα από τα σταθερότερα νομίσματα.


Και τελικά πώς κατορθώθηκε η αποσύνδεση από τη λίρα;


Ήταν την εποχή της κυβερνήσεως Στεφανόπουλου, η οποία είχε μία ιδιαίτερη ευαισθησία στο θέμα της τιμής της λίρας. Για να στηρίξουμε τη χρυσή λίρα αναγκασθήκαμε να αγοράζουμε από το εξωτερικό όλο και μεγαλύτερα ποσά, τα οποία είχαν φθάσει προς στιγμήν τις 100 χιλιάδες λίρες ημερησίως. Τότε, υπό την ιδιότητά μου ως διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος, είπα στην κυβέρνηση ότι αδυνατώ να συνεχίσω αυτή την τακτική, η οποία θα μας οδηγούσε σε εξάντληση του συναλλαγματικού μας αποθέματος. Εξάλλου από τη στιγμή που δεν είχαμε άλλες λίρες παρεμβάσεως, θα εδημιουργείτο υστερία στην αγορά που θα μπορούσε να ανεβάσει την τιμή της 500 δρχ. ή και πιο πάνω.


Συγκαλέσαμε λοιπόν ευρύτερη σύσκεψη με τους αρμόδιους της κυβέρνήσεως και της Τραπέζης της Ελλάδος, κατά την οποία πρότεινα την εφαρμογή ενός σχεδίου για τον εξοβελισμό της χρυσοφιλίας. Το σχέδιο συνίστατο στη διατήρηση τυπικά νόμιμης της αγοράς χρυσών λιρών, περιορισμένης όμως αποκλειστικά στο Χρηματιστήριο με αυστηρή απαγόρευση κάθε συναλλαγής σε χρυσές λίρες έξω από αυτό. Μέσα στο Χρηματιστήριο θα επιτρεπόταν η προμήθεια χρυσών λιρών σε περιορισμένο κατ' άτομο ποσό (50-100). Για να αποκτήσει όμως κανείς τις λίρες αυτές θα έπρεπε να παρουσιάσει την ταυτότητά του και να υπογράφει απόδειξη, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να μη διαθέσει τις λίρες παρά διά της αυτής οδού. Διαφορετικά θα θεωρείτο παραβάτης του νόμου περί λαθρεμπορίας συναλλάγματος.


Καλέσαμε επίσης όλους τους χρηματιστές και τους δηλώσαμε ότι <όποιος από σας κάνει μαύρη αγορά χρυσών λιρών, θα υποστεί όλες τις κυρώσεις του νόμου. Θα διαταχθεί η Αστυνομία να ελέγχει αυστηρά την αγορά και ακόμη θα βάλουμε και υπαλλήλους της Τραπέζης της Ελλάδος να την παρακολουθούν>. Το ίδιο μήνυμα έστειλα και στους <σαράφηδες>, συγχρόνως δε κάλεσα τους συμβολαιογράφους και τους εργολάβους και τους τόνισα να μην κάνουν συμβόλαια ή αγοραπωλησίες σε λίρες, για να μην υποστούν τις κυρώσεις του νόμου. Η δραχμή ήταν σταθερό νόμισμα και ήταν εξωφρενικό να κρίνεται η σταθερότητά της από την τιμή της χρυσής λίρας. Μετά κάναμε επίσημες δηλώσεις και είπαμε ότι το κοινό μπορεί να διατηρεί τις χρυσές λίρες που κατείχε, δεν μπορούσε όμως να τις πουλήσει στην ελεύθερη αγορά, αλλά αποκλειστικά στις εξουσιοδοτημένες τράπεζες.


Ένας εκπρόσωπος της κυβερνήσεως μου είχε πει τότε: <Φοβούμαι ότι θα αποτύχετε. Παρ' όλα αυτά κάντε ό,τι θέλετε, με ευθύνη δική σας>.


Και εκτονώθηκε μ' αυτά τα μέτρα η ψύχωση της χρυσής λίρας;


Είχα φύγει εν τω μεταξύ στο εξωτερικό για υπόθεση της τραπέζης, όταν σε λίγες ημέρες μου τηλεφώνησε ο τότε υποδιοικητής Γαλάνης και μου είπε: <Το σχέδιο υπήρξε μαγικό. Ο ίδιος ο κόσμος που αγόραζε καθημερινά τα τεράστια ποσά χρυσών λιρών συνωστίζεται τώρα στις τράπεζες για να τις πουλήσει>


Στη μεταστροφή αυτή της ψυχολογίας συνετέλεσε και το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της χρυσολιρικής υστερίας πολλοί είχαν γίνει θύματα εκμεταλλεύσεως, κυρίως από <σαράφηδες> της ελεύθερης αγοράς, οι οποίοι μέσα στα μασούρια των λιρών που διέθεταν είχαν περιλάβει και λίρες ιταλικής κοπής, των οποίων η αγοραία αξία ήταν 250 δρχ. έναντι 300 δρχ. των λιρών Αγγλίας.


Όταν λοιπόν ο κόσμος άρχισε να συρρέει στις τράπεζες για να εξαργυρώσει τις λίρες του, οι αρμόδιοι υπάλληλοι ανακάλυπταν τις ιταλικές λίρες και τις αγόραζαν για 250 δρχ. μόνον. Όταν διαμαρτύρονταν οι πωλητές, τους έλεγαν: <Έχετε πέσει θύματα εκμεταλλευτών και μπορείτε να στραφείτε εναντίον τους>. Το ομαδικό φαινόμενο της πωλήσεως χρυσών λιρών συνεχίσθηκε και η Τράπεζα της Ελλάδος συγκέντωσε πολλά εκατομμύρια χρυσών λιρών, έκτοτε δε το φαινόμενο της χρυσοφιλίας και της Χρήσεως της λίρας ως μέτρου της αγοραστικής δυνάμεως της δραχμής εξαφανίσθηκε οριστικά."


Τέλος της μικρής ιστορίας ... 








Ξενοφών Ζολώτας



Ο Ξενοφών Ευθυμίου Ζολώτας (1904-2004) ήταν οικονομολόγος και ακαδημαϊκός. Διετέλεσε διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πρωθυπουργός.


 


Δεκαετία 50' Ελληνικό σινεμά,


Ταινία: "Η ΚΑΛΠΙΚΗ ΛΙΡΑ"



 


















Έλλη Λαμπέτη,


Δημήτρης Χόρν



Ίλια Λιβυκού,


Βασίλης Λογοθετίδης



Σπεράντζα Βρανά,



Μίμης Φωτόπουλος




 


 


Καλό Σαββατοκύριακο...


Με την ελπίδα, ότι θα θυμόμαστε  να αναζητούμε τα ψήγματα χρυσού που είναι κρυμμένα στις καρδιές των ανθρώπων που είναι δίπλα μας ...


 

Σχόλια

23/02 08:39  PREMIUM
Καλημέρα...σας !

Πολύ καλό όπως και το απόσπασμα στο μπλοκόσπιτο του Gold αλλά είπα να μην ψηφίσω πάλι θέμα καθαρά...χρηματιστηριακό :-)

Οι...υφαντουργίες must το...1996 και μόλις...10 χρόνια...μετά...

ΥΓ 1. Φαντάζομαι πως για να συγκεντρωθεί ένα...χαρτάκι πριν ανέβει να μη χρειάζεται ΤΟΣΟ...κόπο και...χρόνο :-)

ΥΓ 2. Και μετά το παραπάνω το αργότερο στη...δεκαετία από της κτήσεως θα παίρνω...διαζύγιο :-)
23/02 08:43  PREMIUM
Ελπίζω να σας άρεσε το χθεσινοβραδινό ποτό.

Δε θυμάμαι την ονομασία του αλλά το προφέρουν ως entree πριν τη...γαμήλια δεξίωση...

Αφήστε που έπεσε ένα ολόκληρο ποτήρι πάνω μου...Ελπίζω "γούρι" γιατί κατά τ΄άλλα όλα βάφτηκαν...κόκκινα :-)

ΥΓ. Το καραβάκι μας σάλπαρε ή έχουμε ακόνη επισκευές στη...μηχανή ;

23/02 08:46  evie
Καλημέρα σας, με :-)

Και τις μεταπτώσεις στην ψυχολογία των επενδυτών από ΤΟΤΕ τις είχαμε !

Την εξαπάτηση του κοινού από τους <σαράφηδες>; Τι λέτε γι αυτό;

Ο κ. Warren Buffett μας λέει να έχουμε υπομονή και καλά χαρτιά από την αρχή.
23/02 08:49  evie
Το καραβάκι είναι ακόμα στην ακτή κάνει επισκευές και περιμένει τον καιρό για να σαλπάρει.

Βλέπετε είναι μικρό και δεν τα βγάζει πέρα στις τρικυμίες, αυτές είναι για μεγάλα βαπόρια :-)

πολύ καλό το ποτάκι, είναι σίγουρα "γούρι" που χύθηκε. Κανονικά το κόκκινο χρώμα είναι το χρώμα της χαράς και του πάθους, τώρα πως το έχουν πάρει με κακό μάτι στις αγορές, εξηγήστε το παρακαλώ!
23/02 08:51  EASY RIDER ( GARV )
Καλημερα ευη , 5*
23/02 08:56  evie
Καλημέρα γιώργο,
Ωραίο το Post με την Κύπρου χτες 5* κι από μένα.
23/02 08:57  PREMIUM
Για τους..Σερίφηδες είπστε ;;;

Μα αγαπητή δε με έχετε καταλάβει μέχρι σήμερα ;;;

ΟΛΑ ελέγχονται με "μαεστρία" σ΄αυτόν τον τόπο...Η <<ανάδειξη>> αξίας είναι κατά το μάλλον ή ήττον...ΟΥΤΟΠΙΑ !

Επομένως τα <<λουριά>> τα αφήνουμε ελεύθερα ΜΟΝΟ για συγκεκριμένους...λόγους όπως...ΤΟΤΕ και...ΤΟΤΕ και...ΤΟΤΕ κοκ κοκ κοκ...

ΥΓ. Και εμείς η..."ορχήστρα" έχουμε <<απόλυτο>> αυτί...Δε λέω...
23/02 08:59  Swearengen
Ακόμη όμως και μετά την απομυθοποίησή τους από τον. Ξ. Ζολώτα, κάμποσες λιρίτσες παρέμειναν φυλαγμένες στα σεντούκια.Πρέπει δε να ομολογήσουμε, ότι έως και σήμερα, διατηρούν μέρος της...γοητείας τους (και φυσικά ολόκληρη την αξία τους !)... Μιάς και περί χρυσών νομισμάτων ο λόγος, ενδιαφέρον έχει η εκπληκτική ιστορία ενός αμερικανικού χρυσού νομίσματος των 20 δολλαρίων, κοπής 1933, του λεγόμενου "1933 Double Eagle". Ήταν ακριβώς η χρονιά που ο Ρούσβελτ απελευθέρωσε την αμερικανική οικονομία από τον "χρυσό κανόνα", διατάσσοντας παράλληλα την απόσυρση όλων των κυκλοφορούντων χρυσών νομισμάτων και την διά χυτεύσεως καταστροφή του αποθέματος των θησαυροφυλακίων. Κατά τρόπο γνήσια μυθιστορηματικό, ένα απ' αυτά τα προς καταστροφή νομίσματα "γλιτώνει" τον αφανισμό, κυκλοφορεί παράνομα για δεκαετίες ολόκληρες από χέρια σε χέρια συλλεκτών ανά τον κόσμο (βρέθηκε έως και στη συλλογή του βασιλιά Φαρούκ, γνωστού νομισματοσυλλέκτη) και τελικά, το 2002 εκποιείται σε δημοπρασία έναντι του εξωφρενικού ποσού των σχεδόν ... οκτώ (8) εκατομμυρίων δολλαρίων ! Όλ' αυτά τα χρόνια, οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες δεν σταμάτησαν ούτε στιγμή να "κυνηγούν" ανηλεώς αυτό το χαμένο νόμισμα, θεωρώντας το κρατική περιουσία. Τους πήρε περίπου 60 χρόνια να το εντοπίσουν, αλλά τελικά τα κατάφεραν. Εμείς, ακόμη γυρεύουμε εις μάτην τα (κλεμμένα) αρχαία μας "μάρμαρα"...

Link : http://en.wikipedia.org/wiki/1933_Double_Eagle
Καλό Σαββατοκύριακο !
23/02 09:05  evie
Αγαπητέ Discount λέτε να κλείσουμε τα αυτάκια μας, όπως άλλωστε ο Οδυσσέας και να κοιτάμε το στόχο μας καλύτερα;
(που είναι να μάθουμε να ισορροπούμε στα κύματα με τη σανιδούλα μας)
ή να δίνουμε λύσεις όποτε και όπως μπορούμε όπως ΚΑΠΟΤΕ ο Ξενοφών Ζολώτας.
23/02 09:06  PREMIUM
Να σας πω...

...ΤΟΤΕ (περίοδο κόκκινου) τώρα που το καλοσκέφτομαι από...ΠΑΘΟΣ είχα μπόλικο...

Από χαρά και αυτό όπως το...θέτετε δεν...αποκλείεται. Εξαρτάται πως το βλέπει κανείς...Το συνδύασα όμως ΚΑΙ με τα παραπάνω και με κάτι...μικρο-λεπτομέρειες

23/02 09:08  PREMIUM
...και μου χάλασε από μια...στιγμή και...μετά η διάθεση.

ΥΓ. Κατά λάθος...πάτημα κουμπιού "Αποστολής". Τα αποτελέσματα της...Cassisοκατάνυξης :-)
23/02 09:15  evie
Αγαπητέ swearengen, οι ιστορίες με τα νομίσματα είναι συναρπαστικές.
Τα "μάρμαρα" είναι ο μεγάλος μας καημός!
Δείτε και αυτό
www.tovima.gr/print_article.php?e=B&f=14885&m=C04&aa=2
Τους πήρε χρόνια για να αποφασίσουν: "Και στην ελληνική οι πληροφορίες για τα εκθέματα του Λούβρου"
23/02 09:24  evie
cassisoκατάνυξη! Να την επαναλάβουμε για να έρθουμε στα ίσα μας:-)
23/02 14:00  Θρασύβουλος Καλοχαιρέτας
Κα-τα-πλη-κτι-κον! Δεν είναι ειρωνικόν ότι τη μάχη κατά της χρυσοφιλίας την εξετέλεσε ένας... Ζολώτας?

Λατρευμένα και τα τρία τεμάχια, ο Λογοθετίδης ελαφρώς περισσότερον! 5 και 5 χιλιάδες αστρα.
23/02 14:23  evie
Χαίρομαι για τα αστέρια που μου χαρίσατε, αγαπητέ Θρασύβουλε, και δεν το κρύβω!

Θα ήθελα πολύ να ζούσε στην εποχή μας αυτός ο άνθρωπος. Ήταν καθηγητής του Θείου μου και μου έχει διηγηθεί πολλές ιστορίες από την εποχή που ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο.
23/02 15:21  evie
Πιστεύω ότι ...ένας Ζολώτας ήταν ο κατ' εξοχήν αρμόδιος να χειριστεί το ζήτημα, οι γνώσεις του για τον χρυσό ήτο εκ των έσω.
23/02 16:25  pol
θυμάμαι, την ώρα "της μεταφοράς και κυριολεξίας",τα παιδιά φτιάχνανε πολλές μεταφορές με το χρυσό!Ίσως ο μεγάλος ακαδημαικός να μην κατάφερε τελικά να διώξει τη μαγεία και την ακαταμάχητη έλξη του!
Χρυσή καρδιά λοιπόν και όχι χρυσή "τσέπη"!
Στόχους αναγνωρίσατε καλοτάξιδοι evie -επιβάτες!
23/02 18:03  evie
Pol
Χρυσή καρδιά ή χρυσή "τσέπη"; Όσοι έχουν χρυσή καρδιά κάνουν τη σωστή επιλογή όταν έρχεται η ώρα να επιλέξουν και όλοι οι επιβάτες εδώ έχουν αυτό το προσόν!

Όλοι έχουμε ψήγματα χρυσού στην καρδιά μας, ας βολευτούμε με αυτά, ολόχρυση γίνεται με τον καιρό και τις δοκιμασίες.


23/02 20:24  pol
Φίλη evie.Η στόχευση του σχολίου μου ήταν η επιλογή ανάμεσα στο χρήμα και τα αισθήματα! Τώρα που το ξαναδιαβάζω όντως βαραίνει χρηματιστηριακώς!Διέγραψε σε παρακαλώ ,αν μπορείς,το στόχους αναγνωρίσατε.
Ευχαριστώ
23/02 21:38  evie
Μα αγαπητέ pol, αυτό ακριβώς κατάλαβα κι εγώ γνωρίζω ακριβώς οτι εννοείτε τα αισθήματα για στόχους, αυτό το νοήμα βγαίνει όπως ακριβώς το γράψατε. Επιτρέψτε μου να μην το σβήσω.

Στο δικό μου σχόλιο ακριβώς κάτω, ήθελα να πω ακριβώς το ίδιο με σας, αλλά τα έκανα σαλάτα, με τα ελληνικά μου.
24/02 00:11  pol
evie,δικό μου το λάθος με τα "αλαμπουρνέζικα μου".
24/02 00:49  evie
pol πιστεύω ότι οι φίλοι μας εδώ μέσα καταλαβαίνουν οτι και οι δύο εννοούσαμε ότι προέχει η καλή καρδιά και όχι η "τσέπη" μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου